≡ Menu

LAPTOP SNELLER MAKEN

Hoe kan ik mijn laptop sneller maken?

Een laptop sneller maken kun je doen door de volgende stappen te overwegen uit te voeren. Een laptop computer wordt na intensief gebruik steeds trager door een aantal factoreren die we nu hier stapgewijs bespreken. Voor dat je begint met het doornemen van alle stappen en tips, wil ik je er wel op wijzen dat een laptop sneller maken alleen mogelijk is wanneer je laptop niet besmet is met adware, PUP’s, spyware of een andere vorm van malware.

laptop sneller maken

Wanneer heb jij de laptop het laatst gecontroleerd op malware?

Klik hier voor een gratis SpyHunter diagnose scan.

1. De hardware onderdelen en passende stuurprogramma’s.

laptop sneller maken tips1.1. Elk hardware onderdeel (videokaart, muis, toetsenbord) van de laptop heeft een stuurprogramma (driver) voor het kunnen communiceren met het Windows besturingssysteem. Stuurprogramma’s worden vaak door de betreffende hardware fabrikant opgewaardeerd en bijgewerkt. Het is vaak niet zo dat deze nieuwe driver updates automatisch worden uitgevoerd op de laptop door de betreffende fabrikant. Sommige laptop fabrikanten hebben hiervoor een eigen utility ontwikkeld om te controleren of de laptop bepaalde driver updates mist. Ik heb bijvoorbeeld een Lenovo T420 ThinkPad en heeft een Lenovo Solution Center programma voor o.a. het controleren of alle stuurprogramma’s zijn bijgewerkt. Het makkelijkste en het beste is om de drivers te beheren met behulp van een driver update software programma.  Een laptop sneller maken kun je doen door het bijwerken van de driver updates met behulp van een driver update programma. Een andere naam voor zo’n programma is een driver scanner. Deze zit vaak ook ingebouwd in meer completere alles-in-één software oplossingen voor het onderhouden en optimaliseren van de computer. Een goed voorbeeld van zo’n oplossing is de PC Health Advisor.

laptop versnellen1.2. Een traditionele harde schijf in een laptop is vaak een reden waarom een laptop trager wordt. Een harde schijf wordt naar mate de tijd verstrijkt meer en meer gefragmenteerd. Een gefragmenteerde harde schijf is niet goed voor de systeem prestaties van de laptop. Het defragmenteren van de harde schijf zal je laptop sneller maken. De PC Health Advisor kan je ook helpen met het defragmenteren van je harde schijf. Ik zelf heb gewoon mijn harde schijf vervangen door een Solid State Drive of wel een SSD harde schijf. Deze fragmenteert niet en maakte mijn laptop een stuk sneller. Dus, een laptop sneller maken kun je makkelijk bereiken door een vette SSD te kopen.

laptop computer sneller maken1.3. Wanneer je een nieuwe SSD gaat kopen, koop dan meteen meer RAM geheugen. Dit zal je laptop extra snel maken. Extra geheugen kopen is goedkoop en geeft meteen een duidelijk effect. Zeker in combinatie met een nieuwe Solid State Drive, zal je laptop computer weer als nieuw aanvoelen. Vervolgens kun je ook met ReadyBoost extra geheugen vrijmaken voor je laptop.

2. Het optimaliseren van het Windows Besturingssysteem

windows laptop sneller makenEr zijn verschillende instelingen en functies binnen het Windows besturingssysteem die niet altijd nodig zijn en onnodige systeem-bronnen opeisen. Door het tweaken van het Windows besturingssysteem, kun je de laptop sneller maken. Ik heb hier al een aantal artikels over geschreven:

2.1. Hoe kan ik UAC uitschakelen?

2.2. Hoe kan ik Aero uitschakelen?

2.3. Uitschakelen van Windows services.

2.4. Hoe kan ik Windows 7 sneller maken?

2.5. Hoe kan ik Windows 8 sneller maken?

2.6. Hoe kan ik Windows Vista sneller maken?

 

3. Het optimaliseren van software programma’s.

De laptop sneller maken kun je ook bereiken door gewoon minder software gelijktijdig te gebruiken. Wanneer je te veel programma’s laat meestarten en altijd open hebt staan, zal dit de prestaties van de laptop negatief beïnvloeden. Sluit programma’s af die je niet nodig hebt. Bovendien, is het ook belangrijk dat alle software programma’s zijn opgewaardeerd met de laatste updates. Net zoals we dit eerder met de drivers zagen, is het ook nodig dat alle andere software programma’s worden bijgewerkt met de nieuwe updates die de fabrikant heeft uitgebracht. Dit is vooral belangrijk in het geval het gaat om security updates. Tegenwoordig is dit meestal altijd het geval. Ik raad je dan ook aan om de Personal Software Inspector van Secunia te gebruiken. Deze controleert automatisch het systeem op missende security updates en kan ze ook voor je toepassen. Hierdoor bescherm je tevens je laptop computer tegen malware aanvallen. Malware maakt misbruik van kwetsbaarheden binnen software programma’s om zo een computer te besmetten.

4. Het beveiligen van de laptop met een goede virusscanner. 

laptop beveiligenGoed, een laptop sneller maken doe je niet met een virusscanner, maar het is gewoon belangrijk om toch even te melden. Malware is tegenwoordig uiterst moeilijk om op te sporen en te verwijden. Van de meeste malware merk je vaak niks en alleen dan wanneer deze actief is. In dat geval zal deze de laptop plotseling erg vertragen. Het investeren in een goede virusscanner is belangrijk. Wil je geen geld uitgeven hiervoor, maak dan in ieder geval gebruik van de Microsoft antivirus software of een goede gratis virusscanner.

5. Het optimaliseren van de browser.

Door het opschonen en optimaliseren van de internet browsers, kun je de laptop sneller maken. Hoeveel browsers heb je open? Hoeveel tabs heb je geactiveerd? Heb je al eens de browser cache schoongemaakt?  Hoeveel toolbars heb je in de browsers zitten? Een vervuilde internert browser maakt je laptop trager tijdens het internetten. Verwijder onnodige toolbars uit je browsers en maak ze schoon. Hierdoor kun de laptop sneller maken tijdens het internetten.

 

Comments on this entry are closed.

Next post:

Previous post: