≡ Menu

Internet snelheid testen

Advies over internet snelheid testen en internet speed. 

Voordat je de internet snelheid testen gaat, is het handig om wel even stil te staan bij twee zaken. Internet snelheid en de snelheid van je computer is vaak een samenspel. De snelheid en de prestaties van je computer zijn niet constant. Het zelfde geldt wanneer je de internet snelheid meten wilt. In feite, internet snelheid gaat vaak meer over de maximale download snelheid die je kunt behalen, dan de doorsnee snelheid die je van de ISP verkrijgt. Je kunt het vergelijken met het rijden in je auto over de Nederlandse snelwegen….. is toch bijna onmogelijk om daar 220km per uur te rijden ( ;

1. Wat is eigenlijk het vermogen en de status van je huidige computer?

Voordat je de internet snelheid testen is het goed te weten wat de zwakke en sterke punten zijn van jouw computer. Vandaar dat het handig is om ook je eigen computer snelheid eens te testen. Wanneer je compter in orde en schoon is, kun je ook beginnen aan een objectieve meting van de internet snelheid.

Aanbevolen: test het vermogen van je computer omdat dit de basis is van je mogelijke speed output!

Concreet voorbeeld: de netwerk & browser instellingen kunnen invloed hebben op je internet speed. Wist je bijvoorbeeld dat je besturingssysteem een Network Operating Systeem (NOS) bevat. Deze software is gemaakt om bepaalde netwerk taken van je computer uit te voeren en bevat applicaties zoals ping en traceroute. Ook bevat het NOS de nodige device drivers en extra applicaties voor het automatisch bewerkstelligen van Ethernet, Bluetooth, Wi-Fi en zo verder. Deze hebben ook invloed op de snelheid van het internet. Vaak zijn internet snelheid tests verkapte tests van je Network Operating System. Vandaar, dat het goed is om te beginnen bij de basis, je eigen computer en deze eens te testen.

Lees meer hierover op: Advies over een PC Speed Test.

 

2. Waarbij moet je aan denken bij het testen van de internet snelheid?

Weten wat je meet kan helpen voordat je begint aan een internet snelheidstest. Het begrip internet snelheid wordt vaak verwarrend besproken en alleen eenzijdig benaderd. In dit artikel bespreken we het begrip Internet snelheid op een beknopte en eenvoudige manier. Ten slotte, bespreken we ook waar en hoe je het beste internet snelheid testen kunt.

2.1. Internet snelheid kan worden bekeken en gemeten vanuit de volgende invalshoeken:

In de eerste plaats hebben we de combinatie download en upload snelheid. Dit is de snelheid waarmee men media van het internet kan afhalen of media juist mee kan opladen. De download en upload snelheid wordt gemeten in het aantal kilobits per seconde (Kbps) vaag aangegeven in Megabits (Mbps) dat kan worden overgedragen; respectievelijk van jouw computer naar het internet of van het internet) naar jouw computer. In essentie gaan deze begrippen over de capiciteit en mogelijke kracht prestaties die je kunt verwachten wanneer je een bestand gaat downloaden of uploaden. Internet snelheid is dan ook een verbastering van het begrip bandbreedte, die in feite meer recht doet aan de problematiek. Het gaat hier om hoeveel (bandbreedte) je krijgt en wat voor een effect heeft op jouw eigen internet ervaring: meer snelheid. Brandbreedte wordt vaak synoniem gebruikt met internet snelheid. Niet altijd terecht, maar dat onderwerp zullen we later eens verdiepen.

Bandbreedte wordt technisch gedefinieerd als speed of transmission, de informatie overdrachtssnelheid. Bijvoorbeeld, een ISP (internet service provider) kan het volgende plan aan je voorleggen: 10,000/200 kbps. Dit betekent dat je een 10 megabits per seconde kunt verwachten in download snelheid / capiciteit en 200 kilobits in upload capiciteit c.q. brandbreedte. Tegenwoordig kunnen we al 1 Gigabit in download bandbreedte krijgen d.w.z. 1000 Megabits. 10 Megabits is tegenwoordig voldoende voor een doorsnee gebruiker en kan simplistisch worden vergeleken met een pickup auto. Een Gigabit in download capiciteit is in dat opzicht meer als een super truck. Je kunt hiermee een film in een kwestie van enkele secondes downloaden. Toch het vergelijken van upload en download snelheid van het internet zegt nog niet alles. Een sleutelbegrip missen we nog…..

In de tweede plaats moeten we ook het begrip latency erbij voegen om een compleet begrip te krijgen van het concept internet snelheid en internet snelheid meten. Latency geeft de tijdspan aan tussen elk punt dat wordt afgelegd bij de informatie overdracht van bijvoorbeeld jouw computer naar een andere locatie (b.v. een webserver) op het internet. Latency wordt gemeten in milisecondes. Vereenvoudigd gezegd kun je latency vergelijken als de relatieve snelheid waarmee de route wordt afgelegd tussen de verschillende meetpunten. Het geeft aan hoe snel en effectief de informatie wordt getransporteerd van bijvoorbeeld de webserver naar jouw computer. Het zou kunnen voorkomen dat de pickup wagen (10Mbps) veel sneller de route aflegd dan de super truck (1Gigabit). Zeker wanneer de overgedragen informatie niet veel capiciteit vergt, zou je het verschil kunnen merken. Kijk, je kunt een verhuisdoos net zog goed vervoeren in een pickup wagen als in een truck. De verhuisdoos komt in beginsel op de zelfde tijd aan ongeacht of je deze vervoerd in een truck of pickup als het verkeer gewoon meezit. Dus, hier komt het belang van latency om de hoek kijken. Of de verhuisdoos veel sneller of trager aankomt, bekent in feite dat het gaat om maar een aantal secondes. Maar, wanneer je een aantal secondes vertaging hebt bij een VOIP programma zoals Skype, zal dat zeker vervelend zijn. Dus wanneer je veel gaat Video streamen en Skype actief gebruikt, is het verstandig om te vragen naar de latency statistieken van de respectieve internet service provider.

2.3. Conclusie over internet snelheid

Internet snelheid en bandbreedte worden vaak door elkaar gebruikt. Hierbij gaat wel niet alleen maar om upload en download tijden en het vermogen van de bandbreedte. De internet latency is hierbij ook belangrijk bij het vaststellen van de eigenlijke snelheid van het internet. Een internet snelheid test zou dit ook moeten meten, maar de meeste tests richten zich alleen op de download en upload capiciteit. Daarnaast, ISP’s geven alleen indicaties over wat je kunt verwachten qua download tijd en upload tijd, vaak wordt de maximale snelheid en aangeboden brandbreedte van bijvoorbeeld 100Mbps niet gehaald, en zal vaak haken op ongeveer 98 of lager. Vele Internet Service Providers geven daarom ook een reeks aan, waartussen vooral de download tijd zou moeten liggen.

Het testen van de internet snelheid is uiteindelijk heel moeilijk. Vele technische factoren bepalen de performance van een netwerk en de effectieve snelheid van het internet: de huidige werklast en belasting, processing power, een trage computer, beschikbaar geheugen aan beide kant van de verbinding (= jouw computer met de betreffende webserver), de ondersteunde protocols door de modems/routers/firewalls, en mogelijke opstoppingen bij tussenliggende devices (de zogenaamde hops) wat weer van invloed is op de latency. Geen enkele internet snelheidstest kan dit allemaal effectief meten.

3. Waar kun je nu het beste de internet snelheid testen?

Er zijn vele websites waar je de internet snelheid kunt testen. Online de internet snelheid testen zal je alleen een beperkte indruk geven over de daadwerkelijke internet speed. Beter iets dan niets en we hebben hieronder de beste internet speed tests op een rijtje gezet.

Aanbevolen: voordat je de internet snelheid gaat testen, test de snelheid van je computer!

 

Lijst van online internet snelheidstesten:

3.1. Speedtest.nl

Speedtest Nederland is de meest bekende online dienst in Nederland voor een internet snelheidstest.

3.2. BreedbandWinkel

De Breedbandwinkel.nl heeft zich ontwikkeld tot de belangrijkste vergelijkingssite op het gebied van internet, telefonie en digitale televisie.

3.3. Speedtest.net

Een van de beste internationale sites voor het verkrijgen van een uitstekende internet snelheidstest.

We hopen dat deze informatie over de internet snelheid testen een aantal zaken goed heeft verhelderd!

Auteur: