≡ Menu

Wat is een driver?

Een Windows driver (ook wel device driver en stuurprogramma genoemd) is verantwoordelijk voor het controleren en beheren en aansturen van hardware. Een driver biedt diensten aan, waarvan andere programma’s en Windows services gebruik van kunnen maken. Zo zal een printer driver bijvoorbeeld de dienst “Print document” aanbieden, die bijvoorbeeld een tekstverwerker zoals Word kan gebruiken om een document te printen. Een driver fungeert als een vertaler tussen hardware en software.

Omdat een computer alleen maar uit hardware bestaat kan een computer niet functioneren als er geen drivers geïnstalleerd zijn. Als de drivers verouderd raken, kan uw computer trager worden.

Standaard Windows drivers

Als u Microsoft Windows installeert worden er een hoop standaard drivers geïnstalleerd op uw computer. Voor bijna elk type hardware bestaat een standaard driver. Microsoft levert deze standaard drivers, zodat u zonder dat u de specifieke drivers het apparaat al kunt gebruiken (plug en play). Deze standaard driver bevinden zich op uw harde schijf op een specifieke plaats, normaal gesproken in c:\windows\system32\drivers.

Wat heel veel mensen niet weten is dat deze standaard drivers niet optimaal het apparaat gebruiken.
Als u grafische kaart bijvoorbeeld wordt aangestuurd door standaard drivers dan verliest u veel performance. Niet alleen zullen video’s en spellen langzamer functioneren ook zal de kwaliteit minder zijn. U werkt immers met drivers die niet 1 maar duizenden apparaten moeten kunnen aansturen. Daarom is het belangrijk dat u altijd de meegeleverde drivers van het hardware component installeert.

Drivers actualiseren

Hardware fabrikanten publiceren op regelmatige basis nieuwe driver versies. In deze driver updates worden gevonden problemen opgelost en wordt de aansturing van het apparaat verbeterd en geoptimaliseerd. In het artikel: Update Drivers, vind u meer informatie over hoe u drivers kunt actualiseren en een beschrijving waarom dit een belangrijke taak is. Het actualiseren van uw drivers kan o.a. een goede impact hebben op de internet snelheid. Veel mensen gebruiken een programma om automatisch alle systeem drivers te actualiseren. Zo’n programma heet een driver scanner. Het bijhouden van uw Windows stuurprogramma’s is een onderhoudstaak bij het opschonen en optimaliseren van een Windows systeem.

Drivers downloaden

Er bestaan veel websites waar uw drivers kunt downloaden. Ik wil aanraden om niet op elk willekeurige website drivers te downloaden. Er zijn websites die niet de originele drivers ter download beschikbaar stellen, maar gehackte versies. Versies die naast het apparaat aansturen ook fungeren als virus of spyware.
Download hardware drivers alleen bij de website van de hardware fabrikant.

Comments on this entry are closed.