≡ Menu

Update Drivers

Het belang van het actualiseren van drivers wordt zwaar onderschat. Dit komt doordat veel gebruikers niet weten welke rol een driver binnen de computer speelt. In het artikel: wat is een driver, vindt u een uitgebreide beschrijving over de rol van een driver.

Update driversHier volgt een beknopte beschrijving:
Drivers zijn verantwoordelijk voor het aansturen van de hardware van uw computer. Zonder drivers zou uw computer niet functioneren. U kunt een driver vergelijken met een motoronderdeel van een auto. Als een onderdeel  niet of niet goed functioneert, kan de  hele motor stil vallen.

Waarom is het actualiseren van drivers zo belangrijk?

Een en ander heeft te maken met de levenscyclus van een driver.
Als u een computer koopt, zijn vooraf alle drivers die de hardware aansturen al geïnstalleerd. Afhankelijk van het bouwjaar van deze computer kan het zijn dat op dat moment vooraf geïnstalleerde drivers al weer verouderd zijn.  Hoe zit dat ?

Hardware fabrikanten ontwikkelen naast het apparaat (de hardware) ook de software ( de drivers). Hardware en software worden onder grote tijdsdruk ontwikkeld; er worden deadlines gesteld, en op vastgestelde datums moet het product af zijn en op de markt gebracht worden.
Bij de ontwikkeling ligt de prioriteit altijd bij de hardware. Een eventuele fout in de hardware is zeer moeilijk is op te lossen. Bij software is dat anders. Nadat het product (inclusief de hardware) gelanceerd is, is het vrij eenvoudig nieuwe, verbeterde versies te maken van de software (drivers).
Doordat de aandacht dus vooral uitgaat naar hardware, hebben vooral de eerste versies van de drivers een lage kwaliteit. De drivers zitten nog vol met fouten en gebruiken het apparaat nog niet optimaal.
Vandaar dat er vaak nieuwe updates beschikbaar zijn op de websites van de hardware fabrikant.
Via deze updates worden gevonden fouten opgelost en wordt het apparaat efficiënter aangestuurd bijvoorbeeld van het Network Operating System. Dit heeft op zijn beurt weer een goede impact op uw netwerk instellingen en uw internet snelheid: internet snelheid testen.
Update u uw drivers? Dan profiteert u van deze verbeteringen.

Hoe kan ik drivers updaten?

U kunt drivers op twee manieren updaten: handmatig en automatisch.

Handmatig drivers updaten is een tijdrovend werk. Bovendien moet u exact weten voor welke hardware variant en voor welke Windows versie u drivers zoekt.

Advies: maak eerst een systeem back-up voordat u een driver update uitvoert of installeert. Zo kunt u, indien er iets mis gaat, terugkeren naar de oude staat.

U kunt de driver update uitvoeren via de volgende stappen:
1) navigeer naar de webpagina van de hardware fabrikant,
2) selecteer de pagina waar u de drivers kunt downloaden,
3) selecteer het juiste apparaat uit de lijst van mogelijk hardware (let op: de naam moet volledig overeenkomen),
4) Selecteer welke Windows versie u heeft geïnstalleerd (let ook op of u een x86 of x64 processor heeft),
5) download en installeer de drivers.

Deze stappen moet u herhalen voor elk apparaat dat u wilt updaten. Daarom is het ook een tijdrovende taak. En erger nog, over een maand zijn er weer nieuwe versies beschikbaar en kunt weer opnieuw beginnen.

Voor gebruikers die niet veel tijd willen verliezen aan dit soort onderhoud, bestaat de mogelijkheid om alle drivers automatisch te actualiseren. Dit kunt u doen met behulp van een Driver Scanner.
Een Driver Scanner is een programma dat uw computer met één klik analyseert en de gevonden drivers vergelijkt met de nieuwe beschikbare drivers op het internet. Wordt er een nieuwe versie gevonden dan kan een Driver Scanner automatisch deze driver downloaden en instaleren, zonder risico’s.
Een goed voorbeeld hiervan is Pc Health Advisor.

Gebruik Pc Health Advisor om alle drivers op uw computer te actualizeren.

Klik hier en download en installeer Pc Health Advisor op uw computer en update uw systeem.

Realiseer dat uw harde schijf ook updates moet krijgen en dat wanneer u niet voorzichtig zijn uw bestanden op uw computer niet meer toegankelijk kunnen worden. Vandaar het onderhouden van uw computer en de betreffende drivers is belangrijk. Mocht u in de problemen komen via data recovery software kunt u bestanden terughalen die door een ongeluk gewist of niet meer toegankelijk zijn geworden.

Comments on this entry are closed.

Next post: