≡ Menu

Windows Services die computer traag maken

Als u een trage computer heeft, wordt dit probleem vaak veroorzaakt door het gebrek aan onderhoud van de computer. Ook al is in 90% van de gevallen dit helemaal correct, er zijn ook een aantal uitzonderingen.
Windows en computer TraagDe computer is opgeschoond en werkt met de laatste Windows en driver versies maar de computer blijft traag. Een van deze uitzonderingen is bijvoorbeeld een virus besmetting. U kunt de zo vaak computer opschonen als u wilt, maar het zal niet helpen. De enige oplossing is het virus verwijderen en de schade herstellen. In dit artikel bespreken we een andere uitzondering: het gebruik van Windows services en opstart programma’s.

Windows services & computer performance

Windows services werken net zoals gewone programma’s. Ze worden op de zelfde manier geïnstalleerd en kunnen net als normale programma’s verwijderd worden. Het grote verschil tussen programma’s en Windows services is dat een programma opgestart wordt door middel van een actie van de computer gebruiker, terwijl een Windows services opgestart worden door het besturingssysteem. Als een service geconfigureerd is als een “opstart service” dan zal op het moment dat Windows op gestart wordt, ook de Windows service gestart worden.

Als u veel van deze opstart services actief heeft op uw computer zult u merken dat het opstarten van Windows veel langer duurt dan normaal. Maar niet alleen het opstarten van de computer is langzaam, de gehele computer wordt er traag door.
Hoe zit dat? Naast het feit dat op het moment dat een service opgestart wordt CPU of processor tijd in beslag wordt genomen is er een ander element dat gebruikt wordt, het RAM geheugen. Windows reserveert voor elk programma of service die opgestart wordt geheugen.
Het geheugen van de computer is beperkt en kan opraken. Op het moment dat het geheugen vol is, gaat de computer de harddisk gebruiken als virtueel geheugen. Zodra de computer dat gaat doen zult u merken dat de computer snelheid drastisch afneemt. De computer wordt er erg traag door. Het is daarom belangrijk dat u zo min mogelijk services actief heeft op uw computer. De computer zal daardoor sneller opstarten en is een stuk minder traag.

Windows services uitschakelen

Services uitschakelen om van een trage computer een snelle te maken

Selecteer services

Door middel van het uitschakelen van services kunt u veel snelheid terug halen. Maar het klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Microsoft heeft heel veel standard Windows services, waarvan u er ook heel veel kunt uitschakelen. Maar naast deze Windows services installeert u er als gebruiker er ook nog eens een heleboel. De kunst bij het uitschakelen van services zit hem in het bepalen welke u kunt deactiveren. De lijst van Windows services die op uw computer actief zijn is lang en de namen zijn weinig zeggend. Ik raad dan ook altijd aan om te beginnen met het verwijderen van software die u heeft geïnstalleerd op uw computer.
Het verwijderen van programma’s is een stuk gemakkelijker dan het uitschakelen van services en bij het de-installeren van software worden vaak ook services verwijderd.

Als u alle software heeft verwijderd die u niet gebruikt kunt u beginnen met het uitschakelen van Windows services. Heeft u Windows 7? Dan raad ik u het artikel: Uitschakelen van services in Windows 7 aan. Hier vind u meer informatie en instructies.
Op deze wijze kunt u een trage computer veranderen een snellere.

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een commentaar achter!

Gerelateerde links: Trage Computer, Na formateren is computer traag