≡ Menu

MICROSOFT ANTIVIRUS

Wat is er mis met de Microsoft antivirus pakketten?

Misschien heeft u het al gemerkt dat Microsoft haar eigen Microsoft antivirus pakketten bevooroordeeld? Microsoft speelt een slim spelletje met de lancering van gratis Microsoft antivirus pakketten op Windows Vista, 7 en Windows 8. Merknamen zoals Windows Defender en de Microsoft Security Essentials zullen meer en meer door mensen omarmd worden als de standaard beveiliging voor hun computer. Is dit terrecht? Is het wel zo verstandig om Microsoft antivirus te gebruiken op een Microsoft Windows computer? In dit artikel zal ik wat kritische kanttekeningen plaatsen.

Wat zijn de nadelen van het gebruik van de Microsoft antivirus software?

microsoft antivirusHier volgen een aantal aandachtspunten en nadelen met betrekking tot het gebruik van Microsoft antivirus op Microsoft Windows computers. Even ter verduidelijking. Onder Microsoft antivirus versta ik de Windows Defender en de Microsoft Security Essentials pakketten.

1. Microsoft is geen specialist op het gebied van onderzoek naar virussen en malware. Het onderzoeken van malware en het ontwikkelen van goede antivirus is een zeer specialistische werkzaamheid. Microsoft heeft geen goede reputatie en geen lange geschiedenis op het gebied van antivirus software ontwikkeling.

2. De Microsoft antivirus pakketten presteren gewoon minder goed dan vergelijkbare betere antivirus pakketten. Dit wil niet zeggen dat Microsoft antivirus software slecht is, maar is zeker niet de beste keuze voor het garanderen van uw veiligheid op het internet. Dit is onderzocht geworden door onafhankelijke organisaties die antivirus pakketten testen en vergelijken. Hieronder ziet u een recent overzicht van de malware detectie resultaten van bekende antivirus pakketten.

microsoft antivirus

U ziet hier dat de Microsoft Antivirus software niet als beste virusscanner uit de bus komt. Niettemin, is het geen slechte antivirus software. Een naam die hier specifiek opvalt is de Emsisoft Anti-Malware software. Deze scoort uitzonderlijk goed en is in vergelijking met ander namen zeer goedkoop. Dit geldt ook voor de MalwareBytes Anti-Malware Pro software. Mijn voorkeur gaat uit naar de Emsisoft Anti-Malware software of de software van Kaspersky. De Kaspersky Internet Security software heeft jarenlang alleen maar uitmuntende resultaten gehaald in alle mogelijke vergelijkende antivirus tets. Maar goed, deze is wel een van de duurdere antivirus pakketten. Voor meer info: Kaspersky Internet Security. Goed, wilt u niet investeren in een goed antivirus pakket, dan is het gewoon beter om de Microsoft antivirus te gebruiken aangezien deze gratis is. Maar hoe lang zal dat duren voor dat het mis gaat?

3. Microsoft heeft juist een reputatie voor het ontwikkelen van software die vol beveiligingslekken zitten en makkelijk door virussen en andere malware kan worden benut om een computer te besmetten. Een goed antivirus pakket moet tegenwoordig ook kunnen waarschuwen voor deze kwetsbaarheden. Voor nog geen paar jaar terug, was Microsoft niet constructief als het ging om het erkennen van deze problematiek en het aanbieden van veiligheidsupdates voor deze kwetsbaarheden in haar software. Onpartijdige instanties zoals Secunia waren gedwongen om de problematiek aan de kaak te stellen. Ziet u waar ik naar toe wil? Er zit inherent een probleem van partijdigheid aan het gebruik van Microsoft antivirus pakketten voor het beveiligen van een Microsoft Windows computer. Uiteindelijk wegen de zakenbelangen en aandelenkoersen zwaarder dan de veiligheid van haar klanten. Het is belangrijk om onpartijdige software in gebruik te hebben als het gaat om het aankaarten van veiligheidsproblemen en malware. Het is een feit dat de meeste malware zich meestal verstopt en zich rustig houdt op de computer. Gevaarlijke malware kan zeker van invloed zijn op de reputatie van een software fabrikant. Apple klopt zich steeds op de borst aangezien deze minder c.q. bijna geen last heeft van malware. Kunt u er zeker van zijn dat Microsoft u altijd de waarheid zal vertellen als het gaat om uw veiligheid?

4. Microsoft is een quasi-monopolie en koopt gewoon de kennis die ze nodig heeft. Een concreet voorbeeld is dat Microsoft Giant software opkochte voor het verkrijgen van kennis over spyware en anti-spyware scanners. Deze kennis verwerkte Microsoft vervolgens in de Windows Defender. De Microsoft antivirus pakketten worden nu gratis aangeboden en vormen een bedreiging voor andere antivirus software ontwikkelaars. Microsoft snoept langzamerhand meer en meer marktaandeel weg van onafhankelijke antivirus software ontwikkelaars. Elke Microsoft Windows computer wordt voorzien van een Microsoft antivirus product. In feite, is dit een vorm en oneerlijke concurrentie en niet goed voor de marktwerking en uiteindelijk de onafhankelijkheid van onze eigen computerbeveiliging. Het is gewoon niet correct uit dit oogpunt om alleen om Microsoft te vertrouwen. Het is beter om in dat geval een gratis virusscanner te gebruiken van een andere fabrikant.

Conclusie over de Microsoft Antivirus problematiek:

Microsoft antivirus recensieDus, er zijn nogal wat kanttekeningen te zetten bij het gebruik van Microsoft antivirus. Ik hoop dat dit artikel uw wat stof tot denken heeft gegeven. Ik zou het volgende advies willen meegeven.

1.Wilt u investeren in een goede computerbeveiliging? Koop dan een product van een top merk die constant goed uit alle vergelijkende testen komt: Kaspersky Internet Security of  Bitdefender Internet Security 2015

2. Heeft u geen geld of niet veel geld hiervoor? Maak dan gebruik van de bijgeleverde Microsoft antivirus en complementeer deze met een goede ‘second-opinion’ malware scanner.

 

Bronnen:

Comments on this entry are closed.