≡ Menu

GRATIS VIRUSSCANNER

Waarom toch maar niet voor een gratis virusscanner heb gekozen?

Ik begrijp wel dat je graag een gratis virusscanner wilt hebben; ik ook zocht in het verleden daar  naar en ik heb verschillende gratis antivirus pakketten gebruikt. Toch, ben ik ook overgestapt naar een volwaardige versie. Ik zal je verklaren waarom.

In de eerste plaats, een gratis virusscanner is vooral een stukje marketinggereedschap voor bedrijven om hun software uit te testen en te positioneren. Het is bovendien veel makkelijker voor antivirus bedrijven om hun uitgebreidere pakketten te verslijten aan klanten die al gebruik maken van de gratis virusscanner versie. Maar goed, deze kritische kanttekingen over de marketingdoeleinden is niet eens zo het probleem. Het eigenlijke probleem zit hem vooral in het tweede punt.

gratis virusscannersIn de twee plaats, moeten we goed bedenken dat de complexiteit van malware en de manier waarop computers kunnen worden besmet door malware, enorm is toegenomen. Het gaat niet alleen maar om een virusje of Trojaans paardje of wormpje die je het leven lastig kan maken, nee we hebben ook te maken met veel gevaarlijkere spyware soorten, keyloggers, rootkits, drive-by-downloads, browser hijackers, enz. die vaak zonder enige interactie van de gebruikerszijde de computer ongemerkt kunnen infecteren. Een traditionele virusscanner is gewoon niet voldoende om hier bescherming tegen te bieden. De gratis virusscanners missen de gereedschappen om en functies om uw daadwerkelijk effectief op het internet te beschermen. Dit wordt nog verergerd doordat de meeste gratis virusscanners vaak niet eens automatisch de nieuwe virusdefinities binnen krijgen! Wanneer we niet investeren in een complete virusscanner die alle malware kan afweren en alle ongemerkte aanvallen op het internet weet af te slaan, dan lopen we gewoon ongekende risiko’s. De risiko’ s nemen toe naarmate de type websites die je bezoekt en ook welke type activiteiten je ontplooit op het internet. Kijk, de meeste mensen maken tegenwoordig gebruik van internet bankieren, maar het kraken van een internet bankaccount via een besmette computer is makkelijker dan je denkt. De Nederlandse banken zullen een gedeeldte van de kosten hiervoor de betreffende klant in rekening brengen….vooral wanneer deze geen goede virusscanner in gebruik heeft. We krijgen meer verantwoordelijkheid voor malware incidenten, terwijl de malware ons makkelijker voor de gek kan houden en onze computer kan infecteren. Het investeren in de beste virusscanner is in dat opzicht een soort verzekering en geeft je ook een prettiger gevoel wanneer je veel tijd online vertoeft.

gratis virusscanner adviesDus, een gratis virusscanner is op zijn hoogst een veredelde malware scanner met een informatieachterstand, maar mist vaak belangrijke anti-malware technologie die ons pro-actief kan beschermen zoals anti-phishing functionaliteit. Phising-aanvallen worden steeds beter opgezet en leiden vaak tot een online bankroof. Een gratis virusscanner kan je hiervoor niet beschermen. Dit geld ook voor ransomware. Ransomware in de vorm van o.a. het politievirus vereist ook een specifieke anti-malware scanning technologie die moet worden ingebouwd in een virusscanner. Een gratis virusscanner mist vaak deze gevanceerde kennis. Je zult je gratis virusscanner moeten opwaarderen naar een uitgebreidere versie. Deze worden vaak omschreven als internet security suites. Voor een overzicht van goede internet security suites kun je het volgende artikel raadplegen: selectie van de beste internet security software.

Ik heb niet gekozen voor een gratis virusscanner, maar wat gebruik ik  dan nu wel?

bitdefender beste virusscanner gratis virusscannerKijk het is een vooroordeel om te denken dat een goede virusscanner duur is. Natuurlijk de A-merken zijn duurder, maar een uitstekend product zoals MalwareBytes Anti Malware kun je voor nog geen 20 Euro krijgen. Ik zelf heb gekozen voor de Bitdefender Internet Security 2014 versie. Dit heb ik gedaan omdat de Bitdefender elk jaar gewoon uitstekend scoort bij vergelijkende virusscanner tests van o.a. AV-Comparatives en AV-Test. Daarnaast heb ik ook een bijzondere licentie gevonden waarbij het niet nodig is om de licentie elk jaar te vernieuwen. Dit bespaart me een hoop geld en ik heb een van de beste virusscanners die ik me maar kan wensen. Voor meer informatie, lees mijn review: Bitdefender Internet Security.

Ik heb geen geld! Welke gratis virusscanner zal ik dan gebruiken?

Wanneer je echt geen geld hebt om te investeren in een complete virusscanner met extra internet beveiligingstechnologie, dan zou ik gewoon voor de standaard Microsoft antivirus software kiezen. Deze kun je vervolgens mooi complimenteren met de gratis Hitman Pro malware scanner. Een ander goede optie is de Avast Antivirus (ook wel AVAST FREE genoemd) of de AVIRA FREE antivirus software. Goed, hierbij komt mijn artikel over waarom ik niet kies voor een gratis virusscanner. Ben benieuwd wat mijn lezers over mijn argumentatie vinden en eigen ervaringen te delen op mijn Google+ post: Gratis Virusscanner discussie!

Comments on this entry are closed.

Next post:

Previous post: