≡ Menu

Computer sneller maken met meer geheugen

Als u een trage computer heeft en u zou de pc sneller willen maken, denken veel mensen dat het uitbreiden van het internet geheugen de computer sneller kan maken.
Inderdaad kan het uitbreiden van het werkgeheugen een positief effect hebben op pc performance, maar in veel gevallen is dat niet het geval! Ik het kader: pc sneller maken, bekijken met welke stappen u uw pc sneller kan maken, bekijken we wanneer het verstandig is om het RAM geheugen uit te breiden en bespreken we een aantal alternatieven.

Basis van pc performance

Sleutel elementen moeten schoon zijn

Sleutel elementen moeten schoon zijn

Als u een trage computer heeft is het belangrijk de oorzaak van het probleem vast te stellen.
Als u het probleem heeft herkend is het oplossen gemakkelijker. In het artikel: trage computer worden een aantal typische performance problemen uitgelegd.
Meer dan 90% van de computer met performance problemen, worden veroorzaakt door het ontbreken van computer onderhoud. Het af en toe opschonen van de computer is fundamenteel in het behouden van een snelle en stabiele computer.

Is uw computer vervuild, heeft software of register fouten dan zal het uitbreiden van het intern geheugen, of welke actie dan ook geen zin hebben. De sleutel elementen in uw computer (zoals het Windows register en drivers) moet goed functioneren. Lees meer in het artikel: computer opschonen waar u meer informatie vind over hoe u de computer moet onderhouden.

Werkgeheugen uitbreiden

Als u een computer heeft die niet traag is van wege virussen of aan een gebrek aan computer onderhoud, kun u denken aan het versnellen van een computer. Het geheugen uitbreiden kan een flinke boost geven en uw computer in een klap sneller maken.

Maar toch is die niet altijd het geval! Het is namelijk afhankelijk van hoeveel geheugen u systeem op dit moment heeft, of uw computer werkt met een x86 of x64 processor en welke Windows versie u gebruikt. Wat heel veel mensen niet weten is dat het intern geheugen gelimiteerd wordt door Windows. Als u bijvoorbeeld een computer met een x86 processor en Windows home dan is het maximale werkgeheugen 4 GB. U kunt het dan 16 GB aan RAM in uw computer hebben geïnstalleerd, Windows gebruikt maximaal 4GB.

Op de website van Microsoft vindt u een overzicht waarbij wordt aangegeven de maximale geheugen per Windows versie . (https://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778(v=vs.85).aspx).

Alternatieven

AlternatievenU heeft verschillende alternatieven om uw pc sneller te maken. Zo bestaan er bijvoorbeeld programma’s die uw computer sneller maken, zo genaamde tune-up software. Tune-up software is gespecialiseerd in het optimaliseren van het besturingssysteem. Windows moet bruikbaar zijn voor een heel breed publiek, van huis-tuin en keuken gebruikers tot software specialisten. Daarom zitten er ontzettend veel functionaliteiten in Windows, functionaliteiten die u hoogstwaarschijnlijk nooit gebruikt, maar die wel resources (RAM en CPU) gebruiken en dus uw computer onnodig langzaam maken. Tune-up software schakelt alle functionaliteiten (automatisch) voor uw uit, installeert tools die de systeem resources beter beheren en optimaliseren de Windows Configuratie.
Ik raad u aan om het artikel: tuneup software te lezen.

Indien u heeft vast gesteld dat u het geheugen nog kunt uitbreiden (zie Werkgeheugen uitbreiden), zou u kunnen overwegen om i.p.v. RAM geheugen te kopen, een USB stick te gebruiken als extra geheugen. De meeste mensen hebben al zo een USB stick, dus u hoeft geen hardware te kopen!
Een USB pen gebruiken als RAM geheugen wordt mogelijk gemaakt door een functionaliteit in Windows Vista en Windows 7. Deze functionaliteit heet Ready boost.
Wilt u ready boost activeren? Lees dan het artikel: Windows versnellen.