Het opschonen van de harde schijf is een belangrijke taak. Maar waar is dat zo belangrijk? Hoe vaak moet je dat doen? En hoe kan ik de harddisk opschonen? De hard schijf speelt een dubbele rol in het besturingssysteem, het fungeert als opslag medium maar ook als virtueel geheugen. Doordat de harde schijf twee rollen heeft mag het duidelijk zijn dat een goed functioneerde harddisk belangrijk is. Uw harde schijf heeft onderhoud nodig. Dit onderhoud kunt u gemakkelijk doen d.mv. utility software: PC Health Advisor.
De rol van de harde schijf als virtueel geheugen
Zoals eerder beschreven heeft de harde schijf ook de rol als extra geheugen, ook genaamd virtueel geheugen. Waar dient dit virtueel geheugen voor en wanneer wordt dat geheugen gebruikt?
Zoals u weet heeft elke computer een beperkte hoeveelheid aan RAM geheugen in de computer. RAM geheugen is een hardware component en dient er voor om reeds uitgevoerde taken op te slaan. Een voorbeeld: als u het programma Messenger opstart worden een reeks van taken uitgevoerd om u het programma te tonen. Al deze taken worden opgeslagen in het RAM geheugen. Als u dit programma voor het eerst opstart merkt u dat het opstarten een bepaalde laadtijd nodig heeft voordat het programma getoond wordt. Als u nu het Messenger sluit, en opnieuw opent zult u zien dat het programma veel sneller opstart dan de eerste keer!
Hoe kan dat? Het RAM geheugen wordt gebruikt. Het programma wordt als het ware direct uit de kast gehaald en getoond. Maar wat gebeurd als het intern geheugen vol raakt? Dan wordt de harde schijf gebruikt als, virtueel (RAM) geheugen. Het grote nadeel is dat de harde schijf heel traag is ten opzichte van het echte RAM geheugen. En dit maakt uw computer traag.
Als de harddisk bovendien vol is of vervuild is dan is de computer helemaal niet vooruit te branden. Het opschonen van de harde schijf is dan het enige wat u kunt doen om dit probleem op te lossen.
Opschonen van de harde schijf
Het schoon maken of opschonen van de harde schijf is niet een van de moeilijkste taken. Maar toch zijn er heel veel mensen die niet weten hoe ze een deze taak moeten uitvoeren of ze voeren de taak verkeerd uit.
Bij het opruimen van de harddisk moet je alleen bestanden weg gooien die je niet gebruikt of zogenaamde tijdelijke bestanden. Tijdelijke bestanden zijn documenten aangemaakt door een programma die alleen een tijdelijk nuttig zijn. Een goed voorbeeld hier van is de webbrowser Internet Explorer. Deze webbrowser maakt meerdere tijdelijke bestanden aan als je een website bezoekt. Zo zijn er veel meer programma’s die deze tijdelijke bestanden aanmaken.
Als we het over het opschonen van de harde schijf hebben, dan hebben we het over het verwijderen van al deze tijdelijke bestanden.
Als u al deze tijdelijke bestanden heeft verwijderd volgt misschien een van de belangrijkste taken bij het onderhouden van je harddisk: het defragmenteren.
Een harddisk slaat bestanden namelijk in fragmenten op. En deze fragmenten kunnen geplaatst worden op een willekeurige vrije plaats op de harddisk. Het best is natuurlijk dat al deze fragmenten naast elkaar staan, want dan hoeft de computer niet zo lang te zoeken en dus werkt de computer sneller. Maar heel vaak gebeurd dat niet, fragmenten van een bestand staan niet naast elkaar en om een bestand te lezen moet op verschillende plaatsen gelezen worden. Wat niet ten goede komt van de computer performance en maakt de computer traag.
Om dit probleem te verhelpen moet u de harde schijf defragmenteren. Een proces waarbij alle kleine fragmenten naast elkaar worden gezet. Het defragmenteren is een proces dat enige tijd in beslag neemt, maar het loont, want het maakt de computer sneller.
Conclusie
Het opschonen van de harde schijf is belangrijk omdat de harddisk meerdere functies heeft binnen het besturingssysteem. Nadat u alle rommel van de hardeschijf heeft verwijderd moet u hem ook defragmenteren. Het defragmenteren van de harde schijf helpt u om de computer sneller te maken. We raden u aan om deze taak uit te voeren met software die uw computer volledig kan onderhouden. Lees meer hierover op ons artikel over PC Health Advisor.